Læsemakker
I Læsemakker ansættes unge mellem 13-17 år i lommepengejobs, hvor de skal være læsemakkere for børn i 2. klasse på Skovbrynet Skole. De 2. klasse elever som deltager, er nøje udvalgt af deres klasselærer, da de har brug for ekstra støtte til at knække læsekoden. I forløbet læser man to gange om ugen i 16 uger. Læsesessionerne er af en times varighed og der er altid en voksen til stede. På den måde styrkes de små læsemakkere i deres læsning, mens de store læsemakkere træner deres personlige og sociale kompetencer. Læsemakker afholdes en gang årligt fra september til januar.

Vi klæder de unge godt på til opgaven
De store Læsemakkere ansættes på lige vilkår som andre fritidsjobs – gennem en ansøgningsproces og efterfølgende jobsamtale. De unge som ansættes, uddannes ved et kursus i læsemakker metoderne inden opstart hvor de unge bl.a. får indblik i:

  1. viden om læsning og hvordan man skaber et positivt læringsrum. Tanken er, at læsemakkerne bliver i stand til at lære de små at læse, hvis de har en dybere forståelse for, hvordan man egentlig lærer at læse. At læsning består i både at kunne afkode og forstå det man læser. Det giver fx en bedre forståelse for, hvorfor de også skal tale om teksten, billederne, forventningerne til bogen og ikke ”bare” læse.
  2. at gøre den store læsemakker mere bevidst om sin rolle og sit ansvar som læsemakker. På den måde er læsemakkerne klædt på til det arbejde de står over for, og forventningerne til dem er tydelige. At lægge vægt på deres ansvar som læsemakker styrker desuden indsatsens rollemodels-element.
  3. præsentation af læsemetoder og ordlege og afprøvning af metoderne via rollespil. Læsemakkerne præsenteres på kurset for de konkrete læsnings-metoder, således at de kan bruge dem sammen med deres små læsemakker. At øve sig på at bruge metoderne gennem rollespil på kurset, skal give dem en bedre forståelse for og føling med metoderne.

Interesseret i at høre mere?
Lyder et fritidsjob som læsemakker som noget for dig, og er du mellem 13-17 år? Eller vil du bare gerne vide mere om projektet, så kontakt boligsocial medarbejder Mille Holm på enten milh@dabsocial.dk eller tlf: 23 69 46 20.